肖智雄教授学术报告会

发布者:杨明欣发布时间:2021-07-14浏览次数:16

受学校科学与工业技术研究院资助,生命科学中心邀请,四川大学肖智雄教授近日来我校进行讲学活动,欢迎校内外师生参加

题目:能量应激与AMPK激活及二甲双胍抗癌新机制及应用

地点 明德楼B305

时间 7月16日下午15:00

报告摘要

AMP-activated protein kinase (AMPK) function as an energy sensor and is pivotal in maintaining metabolic homeostasis. Energy stress activates AMPK via LKB1-mediated phosphorylation of AMPK-T172, the mechanism and biological significance of which, however, are not fully understood. In this study, we show that glucose starvation leads to LKB1-mediated AMPK activation via elevated ROS. Reduction of ROS significantly inhibits glucose starvation-induced activation of AMPK in vitro and vivo. Moreover, we show that ROS is also indispensable for metformin-mediated AMPK activation and that metformin can selectively kill tumorigenic cells in an ROS-dependent manner. Mechanistically, ROS promotes metformin-mediated activation of AMPK, which promotes phosphorylation of VDAC1 at S104, leading to disassociation of VDAC1-HK2 protein complex and CMA-mediated HK2 lysosomal degradation, consequently leading to blockade of ATP production and cancer cell autophagic cell death.

主讲人简介:

肖智雄四川大学生命科学学院学术院长、教授, 博导。四川大学生长代谢衰老研究中心主任。美国波士顿大学医学院客座教授。获美国麻省大学细胞与分子生物学博士、哈佛大学博士后。1996-2010年先后任美国波士顿大学助理教授、副教授、正教授。2010-2017年任四川大学生命科学学院院长。现为国家特聘专家、四川省百人计划专家、中国侨联特聘专家,四川省学术和技术带头人,2016年获四川省“天府友谊奖”。科技部重大基础研究973项目首席科学家。国家基金委重点项目负责人,重点国际合作项目负责人。任中国生物化学与分子生物学会理事,中国生物物理学会衰老生物学分会常务理事,中国细胞学会衰老生物学分会常务理事,中国细胞学会信号通路分会常务理事,现任“Cell Death and Disease”杂志编委,Signal Transduction and Targeted Therapy(STTT)副主编。